Afspraak maken

Interview Libelle hoe herken je problematisch alcoholverbruik

Minderen of stoppen met alcohol drinken? Zó doe je dat en dit zijn de voordelen

Als je geen alcohol drinkt, ben je vaker wel dan niet een uitzondering op de regel. Dat is zonde, want van niet-drinken is nog nooit iemand slechter geworden. Sterker nog: het overmatig drinken van alcohol brengt veel nadelen met zich mee en de voordelen van minderen of stoppen met alcohol zijn groot. wegen meer op dan de nadelen

Expert en ervaringsdeskundige Saskia van der Zee van Happy Sober legt uit wat de negatieve gevolgen van alcohol zijn, hoe je kunt minderen of zelfs stoppen met het drinken van alcohol en wat de voordelen daarvan zijn.

Verschillende redenen om alcohol te drinken

Aan het einde van de dag, na een drukke werkweek of op een feestje: veel mensen drinken, omdat ze niet anders gewend zijn. Ook ervaren veel mensen het als een moment van rust, ontspanning of associëren ze het, bijvoorbeeld vanuit hun jeugd, met gezelligheid. Als je met mate drinkt, hoeft het drinken van alcohol niet direct een groot probleem te zijn geen groot probleem te zijn. Kun je niet goed de maat houden, dan is dit een ander verhaal.

Problematisch drankgebruik herkennen

Ervaar jij óf ervaart je omgeving vervelende gevoelens door je alcoholgebruik, dan spreken we van problematisch drankgebruik. Vaak ontstaat dit door onderliggende problemen, zoals stress, trauma of depressieve of angstige gevoelens. Alcohol is dan niet langer iets wat je alleen drinkt omdat je het lekker vindt, maar meer een middel om jezelf te verdoven.

Volgens Saskia zijn er verschillende manieren waarop je problematisch drankgebruik kunt herkennen.

 1. Steeds vaker en meer drinken om de verkeerde redenen. Vaak werkt dit als een soort sluipmoordenaar, omdat je in eerste instantie misschien elke dag een klein drankje nuttigt, maar je op de lange termijn steeds meer nodig hebt om je doel, bijvoorbeeld het verdoven van je gevoelens of emoties, te behalen.
 2. Uitkijken naar alcohol. Wanneer alcohol een verdovingsmiddel voor je is, is de kans groot dat je uitkijkt naar het moment waarop je weer kunt drinken. In dit geval neemt de voorbereiding naar het drinken toe en het drinken zelf een mentale obsessie voor je. Je vindt dat je het verdiend hebt en je valideert jouw drank gebruik. .
 3. Ontkenning van het probleem. Merk je dat je vaker wordt aangesproken op je drank inname en reageer je daar wat geagiteerd op? Dan kan het zijn dat jij je eigen drank probleem aan het bagatelliseren bent. Je merkt dat je eigenlijk steeds vaker iets nodig hebt van buiten je zelf om je ‘goed’ te voelen. Hiermee kan een afhankelijkheid ontstaan. Check bij jezelf waar dit over gaat. Vaak gaat dit over het verdoven van emoties, bijvoorbeeld teleurstellingen en of tegenslagen. Hiermee kan het zijn dat jij je alcohol probleem ontkent en daar doe je jezelf tekort mee.  
 4. Het verbergen van alcoholgebruik. Diep van binnen zijn veel mensen zich wel degelijk bewust van hun problematische drankgebruik. Niet alleen om er niet mee te hoeven stoppen, maar ook uit schaamte of angst voor afwijzing kan het zijn dat je je drankgebruik verbergt. Misschien drink je wel eens stiekem of lieg je over de hoeveelheid waarmee je drinkt.
 5. Het onterecht goedpraten van problematisch alcoholgebruik. Een groot probleem van veel problematische drinkers is dat zij zichzelf te pas én te onpas alcohol ‘gunnen’, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat ze ‘na een drukke of vermoeiende dag wel een glaasje verdienen’ of omdat ‘het vast geen kwaad kan om er een te nemen’. Als je weet dat het eigenlijk misschien geen gepast of goed moment is om te drinken, maar je hier toch in die mate naar verlangt, dan is dat vaak ook een signaal dat je relatie met alcohol wat problematisch wordt
 6. Bingen van alcohol. Het kan ook zo zijn dat je denkt dat je je drankgebruik in de hand hebt omdat je de hele week niet drinkt en alleen bijvoorbeeld in het weekend., . Als je dan op vrijdag gaat drinken en je merkt dat je moeilijk een rem hebt en maar door blijft drinken, spreken we van bingen. Vaak wordt gedacht dat je dan niet echt een probleem hebt, maar als je dan probeert op vrijdag of zaterdag het bij drie glazen te houden, blijkt dat lastig te zijn. Dan is het goed om je drankgebruik eens te checken bij jezelf ,

 De negatieve gevolgen van problematisch drankgebruik

Hoewel alcohol de gevoelens of emoties die je als vervelend ervaart misschien tijdelijk verdooft, doet het op de lange termijn niets goeds voor je mentale- en fysieke gezondheid. Sterker nog: vaak worden je problemen alleen maar erger en kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

De negatieve gevolgen van problematisch drankgebruik zijn niet op twee handen te tellen, maar dít zijn de meest voorkomende voor zowel je mentale als fysieke gezondheid.

 1. Angststoornissen. Wanneer je alcohol gebruikt als middel om te vluchten van je gevoelens en emoties kan dit anders tot uiting komen. . Vaak worden deze emoties nog intenser beleeft en kan het uitmonden tot een paniekaanval. Door het drinken van alcohol kan dit alleen maar erger worden. . De gevolgen die dit heeft, kunnen resulteren in verschillende angststoornissen.
 2. Depressieve gevoelens. Probeer je door middel van alcohol te drinken te vluchten voor je sombere gevoelens, dan worden deze gevoelens verergerd.  , . Op de lange termijn zal je je dan alleen maar slechter voelen en mogelijk in een depressie belanden.
 3. Huidaandoeningen. Problematisch drankgebruik is minstens zo slecht voor je fysieke- als voor je mentale gezondheid. Je zal op de lange termijn dan ook merken dat je huid hierop reageert. Huidaandoeningen, zoals Psoriasis, zijn een veelvoorkomend probleem onder problematische drinkers.
 4. Kankersoorten. Alcohol is aangetoond kankerverwekkend. Dit komt onder meer door de stof ethanol (ook wel pure alcohol) en nog meer door de stof aceetaldehyde, die in ons lichaam ontstaat bij de afbraak van alcohol. Veel voorkomende kankersoorten door problematisch alcoholgebruik zijn kanker in de mond, keel, het strottenhoofd en de slokdarm en lever. En bij vrouwen borstkanker
 5. Lever- en hartproblemen. Overmatig drinken is ook een aanslag op je lever en hart. Op de lange termijn zal het beiden beschadigen, wat kan resulteren in ernstige lever- en hartproblemen, zoals levercirrose en hartritmestoornissen.

De voordelen van minder of stoppen met drinken

In onze samenleving is alcohol erg genormaliseerd. Dit kan het minderen of volledig stoppen met het drinken van alcohol moeilijk maken. Toch is het écht niet onmogelijk en is het zeker de moeite waard om dit een periode aan te gaan. De voordelen zijn immers groot en daar heb je de rest van je leven wat aan. Hieronder een aantal voordelen:

 Beter slapen. Hoewel je misschien sneller in slaap valt na een of meerdere drankjes is de invloed van alcohol op de kwaliteit van je slaap groot. Als je mindert of stopt met het drinken van alcohol zal je dan ook merken dat je beter, dieper en rustiger slaapt.En daardoor fitter wakker wordt.

 1. Een gezondere uitstraling. Alcohol zorgt doorgaans voor dof uitziende haren en een onzuivere huid. Zodra je mindert of stopt met het drinken van alcohol zal je al snel merken dat ook je huid en haar daar blij van wordt. Deze zullen er stralender uit gaan zien, waardoor ook jij er weer lekker gezond uitziet.
 2. Verbeterde conditie. Door alcohol gaat de hartslag omhoog en werken je nieren harder, wat averechts werkt voor een goede conditie. Een betere conditie is dan ook zeker een van de voordelen van minder of stoppen met drinken, omdat je deze regelmatig goed kunt gebruiken.Je uithoudingsvermogen zal beter worden.
 3. Je fitter en energieker voelen. Niet alleen je conditie, maar ook je algehele lichamelijke gezondheid zal beter worden. Hierdoor zal je je ook mentaal beter voelen, omdat je lichamelijke gezondheid belangrijk is voor je mentale gezondheid en vice versa.
 4. Dichterbij je gevoelens komen. Misschien wel één van de belangrijkste voordelen van minderen of stoppen met alcohol is dat je naar binnen kunt gaan kijken. Voor veel mensen is dit ook meteen het spannendste gedeelte, maar als je de oorzaak van je probleem onder ogen komt, zal je hier veel baat bij hebben.

Tips om te minderen of stoppen met drinken

Tijdens veel (sociale) gelegenheid wordt er regelmatig gedronken. Minderen of stoppen met het drinken van alcohol kan voor sommige mensen dan ook moeilijk zijn.

Saskia legt uit hoe je het jezelf makkelijker kunt maken om te minderen of zelfs stoppen met het drinken van alcohol.

 1. Zoek andere manieren om met je gevoel om te gaan. Minderen of stoppen met alcohol zorgt ervoor dat je je gevoelens en emoties steeds meer gaatervaren. Dat is extra moeilijk als je alcohol gebruikte als verdovingsmiddel. Probeer daarom op zoek te gaan naar een andere manier om met je gevoel om te gaan, bijvoorbeeld door deze op te schrijven, of hierover te gaan praten met een professional of dierbaren om je heen. Ook sporten, wandelen of mediteren kunnen helpen om je gevoelens binnen te laten komen.
 2. Begin met het stellen van kleine doelen. Het aanleveren van nieuw gedrag is makkelijker dan het afleren van oud gedrag. Het kan daarom helpen om een concreet plan voor jezelf te maken, bijvoorbeeld door met jezelf af te spreken om drie maanden helemaal niet te drinken met daarin bijvoorbeeld 3 ‘jokers’, die je in kunt zetten op momenten waarop je wél graag een drankje wil doen. Maak hiervoor voor jezelf een duidelijk plan hoe je je daarop voorbereidt. Mocht je de binge drinker zijn, dan is het niet helpend om ‘jokers’ in te zetten.
 3. Ga verleiding uit de weg. Associeer je feestjes of andere sociale gelegenheden met alcohol, dan kan het moeilijk zijn om de verleiding aan te gaan. Omdat je bang bent dat je je misschien overmatig gaat drinken.  . In dat geval kan het goed zijn om hier even niet meer heen te gaan zolang als nodig is – of om alternatieven voor alcohol te bedenken. Neem bijvoorbeeld een ander lekker drankje of bestel iets lekkers te eten wat je normaal gesproken niet zo snel voor jezelf zou bestellen.
 4. Stel je kwetsbaar op. Wees eerlijk naar jezelf en anderen door je kwetsbaar op te stellen. Probeer je probleem of de vervelende gevoelens die je ervaart door je drankgebruik te (h)erkennen en deel dit met de mensen om je heen. Door hen op de hoogte te stellen van het probleem, zal je je wellicht minder alleen voelen en kunnen de mensen om je heen je helpen om je uiteindelijke doel te bereiken.
 5. Zoek hulp. Je verdient het om zowel fysiek als mentaal lekker in je vel te zitten. Soms is het niet mogelijk om dat alleen te realiseren, waardoor hetgoed is om hulp te zoeken. Soms vinden we het lastig om hulp te vragen omdat we denken dat we ons probleem zelf wel kunnen fixen. Het is juist krachtig om hulp te vragen en het toont moed om aan je probleem te willen werken. Dit probleem kan je vaak ook niet zelf oplossen.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Vul jouw gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Cookies & Privacy

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Lees Privacyverklaring

Accepteren