Afspraak maken

Iemand in mijn omgeving heeft problemen met alcohol/middelen

Wat doe je als je merkt dat bijvoorbeeld je partner teveel alcohol drinkt of drugs gebruikt? Welke gedragingen zie je veranderen bij je partner?

Op welke manier kan je ervoor zorgen dat jouw eigen leven hierdoor niet wordt beinvloed?

Mijn partner ontkent dat hij of zij teveel drinkt of gebruikt, hoe moet ik omgaan met hem of haar? Wat kan ik wel doen en wat kan ik dan beter niet doen?

Vaak is het zo dat bijvoorbeeld je partner over het algemeen het onvermogen heeft om met emoties over weg te kunnen. Daarom gebruikt hij iets van buiten zichzelf om zich anders te voelen dan dat hij zich echt voelt. Zolang jouw partner niet de negatieve consequenties van zijn gedrag ervaart, zal hij ook niet de noodzaak voelen om het gedrag te gaan veranderen.

Dit kan gebeuren doordat je grenzen stelt en niet de consequenties uitvoert omdat het je niet lukt bijvoorbeeld. Door dit gedrag blijft de situatie onveranderd en houd je op een bepaalde manier deze gedragingen in stand. En dit kan zomaar ten koste van je zelf gaan.

Welke symptomen zie je bij je partner met zijn of haar alcohol of middelen gebruik?

Vaak ziet de familie eerder dat de persoon in kwestie (naaste) hulp nodig heeft dan de persoon zelf. Vaak zit je zelf te kijken op welke manier je je naaste kan helpen.

Met de beste intenties heb je al meerdere pogingen ondernomen om je naaste te helpen of te redden. Doordat je al meerdere dingen hebt geprobeerd, denk je dat er wat verandert. Maar uiteindelijk merk je dat er niet veel verandert in de situatie en in sommige gevallen het eigenlijk alleen maar erger wordt. Dit komt doordat de naaste er alles aan zal doen om zijn gebruik te kunnen voortzetten, want op een bepaald niveau haalt hij er namelijk veel steun uit.

En aangezien een naaste veel liegt en manipuleert als ook het alcohol of drugs gebruik zal ontkennen, zal hij of zij er ook alles doen om jou mee te nemen in deze leugens. En daar kan jij niet veel aan doen, want hij denkt vaak zelf ook dat het zo is. Hoe vervelend het ook is, je hebt geen tot weinig invloed op dit gedrag.

Wat je wel kan doen, is om te kijken op welke manier je het beste met deze situatie kan omgaan. En hoe sterker jij in je schoenen komt te staan, om verandering te gaan brengen in de situatie waarin je nu zit.

Ik kan samen jou onderzoeken waar jouw patronen vandaan komen, en kijken hoe je deze cirkel van gebruik kan gaan doorbreken. Soms vergt dat meerdere gesprekken en ondersteuning, omdat het gaat over inzicht krijgen in jouw gedrag naar je partner toe, het doorbreken van bestaande patronen, een andere manier van communiceren en wellicht ook het ‘liefdevol’ loslaten.

Psycho educatie is het fundament van effectieve naasten behandeling. Na het geven van de informatie hierover, heeft Happy Sober een passend hulpaanbod ontwikkeld, dat bestaat uit vier modules:

Afhankelijkheid en mede afhankelijkheid
Instandhouding van het alcohol of drugsprobleem
Communicatie
Grenzen stellen ‘loslaten’

Laat jij je leven bepalen door de verslaving van je partner, broer, zus of ouder?

Wil jij niet meer je leven laten bepalen door het gedrag van de verslaafde, maar zelf de regie terugpakken en je eigen keuzes maken?
Afspraak maken

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Vul jouw gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Cookies & Privacy

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Lees Privacyverklaring

Accepteren